Parasztkifli, kakaós kalács

Azt hiszem, a paraszt kifli mindenkiben szép emlékeket idéz. Nagyon finom házi szilvalekvárral, amit alig lehet „kivésni ”az üvegből, és a tetején a megpirult dióval. E mellé még kakaós kalácsot is készítettem.

Paraszt kifli, kakaós kalács

Hozzávalók: 1 kg liszt, 4 tojássárgája +1 tetejére, 1 dl olaj, 6 dl tej, 5 dkg élesztő, 4 evőkanál cukor, lekvár, kakaó, 5 dkg dió

Elkészítése: A tejet meglangyosítjuk, belerakjuk az élesztőt, 1 teáskanál cukrot, 2 evőkanál lisztet összekavarom, majd felfuttatom. A liszthez hozzáadom a tojássárgáját, a cukrot, csipet sót, az olajat, a felfutott élesztőt, majd összegyúrom, nem túl kemény rugalmas tésztát kapjak. 1 órát kelesztem, majd a megkelt tésztát kettéosztom. Egyik felét három részre osztom, és kerekre (kb tányér nagyságúra) nyújtom, 8 cikkekre vágom, a szélébe lekvárt teszek, majd feltekerem, ugyanígy a többit. A diót durvára vágom, teszek hozzá 3 evőkanál kristálycukrot, a kifliket megkenjük, tojással majd a tetejüket beleforgatjuk a cukros dióba, így tesszük sorba a kizsírozott tepsibe. 15 percig pihentetjük majd előmelegített 180 fokos sütőben kb 20-25 perc alatt megsütjük. Közben elővesszük a tészta másik felét, fél centi vastag téglalapot nyújtunk, megkenjük olajjal (vagy margarinnal) majd szórunk rá kakaós cukrot (2 evőkanál kakaó,4 ek cukor, 1 ek liszt, 1 vaníliás cukor). Ezután feltekerjük, zsírozott tepsibe tesszük, letakarjuk, fél órát kelesztjük, megkenjük tojással, majd megsütjük.

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »