Kata konyhája

Aludttejes almás és lekváros kalács

Volt egy kis aludttejem ezzel készítettem kelt tésztát, almás és fonott lekváros lett belőle. A húsvéti kalács is készülhet belőle töltelék nélkül, mazsolával, de akár sósan is.

DSCN0730

Aludttejes almás és lekváros kalács

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg margarin, 2 tojássárgája, 2 evőkanál cukor, 1,5 dl aludttej, 1,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 1 tojás tetejére

töltelék: házi szilvalekvár, reszelt alma, fahéj

Elkészítése: Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, a többi hozzávalóval jól kidolgozzuk, 1 órát pihentetjük. Ha megkelt két részre osztjuk egyik feléből az almás másik feléből a lekváros lesz. Egyik felét kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjük a lekvárral és 3 részre vágjuk, mindhármat külön- külön feltekerjük, majd összefonjuk, és egy kalácsformát kizsírozunk, a fonatot ebbe tesszük, kelesztjük kb 30 percig, ha megkelt megkenjük tojással, 180 fokos sütőben kb 35-40 perc alatt megsütjük. Elővesszük a tészta másik felét, amit két részre osztunk. Mindkét tésztát kinyújtjuk a tepsi méretére (28×18) a tepsit kizsírozzuk. Beletesszük az egyik lapot majd az elkészített alma tölteléket: 1 kg alma, cukor, fahéj, 1-2 evőkanál búzadara,1 vaníliás cukor (nekem volt eltéve befőttes üvegbe 8dl csak adtam hozzá fahéjat, vaníliás cukrot és búzadarát). Rásimítom, az alsó lapra majd rárakom a másik lapot kb 20 percig pihentetem, majd megkenem tojással a tetejét megszurkáltam (én szórtam rá cukros diót) majd 180 fokos sütőbe kb 25-30 perc alatt megsütöm.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!