Kata konyhája

Zsömléim

Ma zsömlét sütöttem és ugyanebből a tésztából pizzát készítettem. Nem lettek a zsömlék olyan szabályosak, mert összenőttek, de finomak.

DSCN1278

 

Zsömléim

Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 30 dkg kenyérliszt, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 3 dl kefir, 1 dl olaj, só, langyos víz, pizzához feltétízlés szerint

Elkészítése: A tejben felfuttatom az élesztőt pici cukorral, a lisztbe belerakom a sót, az aludttejet és az olajat. Ezután belerakom a megkelt élesztőt a tejjel és annyi langyos vizet, hogy egy ruganyos tésztát kapjak. Kelesztem fél órát és átgyúrom, megint kelesztem félórát majd formázom, kiveszek belőle három 20 centis pizzához kb. 3 teniszlabda nagyságú darabot. Ezután a maradékot elosztom, 12 fele, golyókká formázom, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, pihentetem. Közben elkészítem a pizzákat,20 cm átmérőjű kerek formára nyújtom, belerakom a formákba (akinek nincs, teheti a nagy gáz tepsibe) megkentem házi ketchuppal, teszek rá feltétet (én szalámit, párizsit, főt tojást kockára vágva, paradicsomot, sajtot tettem). A pizzákat kisütöttem majd ezután sültek a zsömlék, volt is idejük megkelni. A forró sütőbe tettem egy kislábas forró vizet és beraktam 200 fokra a zsömléket 7-8 perc után 180 fokra állítottam még kb. 15-18 percig sütöttem. Tetejét hideg vízzel megkentem majd konyharuhával letakartam. Langyosan tálaltam.

DSCN1290

DSCN1279

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!