A derelye egy nagyon egyszerű finomság akár édességként vagy egy tartalmas leves után egyaránt megállja a helyét.
Túrós- szilvalekváros derelye
Hozzávalók:
Tészta: 5 tojás, kb. 50 dkg liszt
Töltelék: szilvalekvár
Túrótöltelék: 25 dkg túró, 1 van. cukor, 2 ek. cukor, 1 tojás, 1 ek. búzadara (ha túl száraz 1 ek. tejföl)
Forgatáshoz: 30 dkg zsemlemorzsa, olaj
Elkészítés: Először a lisztből és a tojásból tésztát gyúrunk. Kb. 30 percet pihentetjük, eközben a túrótöltelék hozzávalóit összekeverjük és kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. A tésztát kinyújtjuk 1-2 miliméter vékonyra, 10 centis csíkokra vágjuk, egyik szélébe kis halmokat rakunk túróból ha elfogyott akkor lekvárból és a tészta másik felét ráhajtjuk hogy eltakarja a tölteléket, jól rányomkodjuk a széleit, majd derelyemetszővel feldaraboljuk. Forró, sós vízbe kifőzzük, majd a pirított zsemlemorzsába megforgatjuk, porcukorral meghintjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: