Kata konyhája

Túrós- szilvalekváros derelye

A derelye egy nagyon egyszerű finomság akár édességként vagy egy tartalmas leves után egyaránt megállja a helyét. Túrós- szilvalekváros derelye Hozzávalók:Tészta: 5 tojás, kb. 50 dkg lisztTöltelék: szilvalekvárTúrótöltelék: 25 dkg túró, 1 van. cukor, 2 ek. cukor, 1 tojás, 1 ek. búzadara (ha túl száraz 1 ek. tejföl)Forgatáshoz: 30 dkg zsemlemorzsa, olaj Elkészítés: Először a… Tovább »

Lecsó télire

Nagyon szeretek télire berakni, most a lecsó következik, én hagymával rakom üvegbe így télen csak megmelegítjük és ráütjük a tojást, de pörköltalapként is használhatjuk. Lecsó télire Hozzávalók: 3kg hagyma, 4 kg paprika, 2,5 kg paradicsom, olaj, só Elkészítés: A paradicsomot megmossuk, feldaraboljuk, egy lábasba feltesszük főni. Közben megtisztítjuk a hagymát és tetszőlegesen összevágjuk. Egy másik… Tovább »

Nyári saláta

Ez az én kedvenc nyári salátám, nagyon jó sültek mellé, rántott husihoz, pörkölt mellé. Nyári saláta Hozzávalók: 1 kg zöldség vegyesen (uborka, lilahagyma, édeskáposzta, paradicsom) só, 14 édesítőtabletta, 2 ek. 10% ecet, 7 dl víz Elkészítés: A zöldségeket káposztagyalun vagy bármilyen konyhai vágóeszközön összevágjuk, 1 teáskanál sót szórunk rá összekavarjuk, egy órát állni hagyjuk. Közben… Tovább »

Csirke és zöldségek grillezve

Közeledik a hétvége és itt az ideje egy újabb grillezésnek. De egy kicsit csaltam mert míg kint sült a husi a ,zöldségeket grillserpenyőben  bent a gázon készítettem el. Kint is elkészíthetjük, de így gyorsabb ráadásul mire megsül a hús készen vannak a köretek is.   Csirke és zöldségek grillezve  Hozzávalók: 1 egész csirke (lehetőleg házi)… Tovább »

Paradicsomos húsgombóc

Ma paradicsomos húsgombócot készítettem. Én nem főtt burgonyával szoktam tálalni, hanem főtt metélttel. Paradicsomos húsgombóc Hozzávalók: 60 dkg darált hús, 7 dkg rizs, só, bors, pirospaprika,1 tojás, 5 dl házi főzött sűrített paradicsom, olaj,2 gerezd fokhagyma, 20 dkg széles metélt (házi), liszt Elkészítése: A darált húshoz hozzáadom a sót, borsot, pirospaprikát, rizst, 1 tojást, belenyomjuk… Tovább »

Grízes tészta

Ma egy egyszerű, de sokak számára ismerős tésztaételt készítettem, mindenkinek a menza jut róla eszébe. Grízes tészta Hozzávalók: 30 dkg széles metélt, 3 evőkanál búzadara, 2 evőkanál olaj, só, sárgabarack dzsem, porcukor Elkészítése: A búzadarát egy serpenyőbe szárazon arany barnára pirítom, hozzáadom az olajat elkeverem, majd hozzáöntök 1,5 dl vizet elkavarom (leveszem a tűzről) ,lefedem… Tovább »

Sárgabarackos- túrós süti

Ezt a tésztaalapot már egyszer feltettem meggyel, most sárgabarackkal készítettem és túróval, egyszerű és gyors süti még ebben a melegben is érdemes elkészíteni. Most a meggyeshez képest dupla adagban készítettem, nagyon szép magas lett. Sárgabarackos – túrós süti Hozzávalók: tészta: 20 evőkanál liszt, 16 evőkanál cukor, 2 dl tej, 2 dl olaj, 1 csomag sütőpor,… Tovább »

Hidegtál karfiollal, sült hasábburgonyával

Hétvégi javaslatom egy hidegtál, mindenféle finomsággal. Hidegtál I.Rántott húsok Hozzávalók: 8 szelet karaj,4 szelet sonka, 4 sajthasáb, só, bors, 2-3 tojás, liszt, zsemlemorzsa, sütéshez olaj Elkészítése: A hússzeleteket kiklopfolom, sózom, borsozom, 4 szeletet bepanírozom, megforgatom lisztbe, majd tojásba, végül a zsemlemorzsába. forró olajba kisütöm. A másik négy szeletet úgy készítem, hogy minden szeletre ráfektetek egy… Tovább »

Tepsis újburgonya

Ez a tepsis burgonya egyszerű és gyorsan elkészíthető, bár ebbe a melegbe nem esik jól begyújtani a sütőt, de szerintem megéri.  Tepsis újburgonya Hozzávalók: 1 kg közepes újburgonya, só, kb. 2-3 evőkanál olíva olaj, rozmaring, orvosi zsálya Elkészítése: A burgonyát alaposan megmossuk, hasábokra vágjuk (héjastól) a tepsit kibéleljük sütőpapírral. Belerakjuk a burgonyát, sózzuk, meglocsoljuk az… Tovább »

Rántott karfiol

Szezonja van a karfiolnak, készíthetünk belőle rakott ételt vagy rántott karfiolt én az utóbbit készítettem. Rántott karfiol Hozzávalók: 1 kg karfiol, liszt, 4 tojás, zsemlemorzsa, só, sütéshez olaj Elkészítése: A karfiolt sós vízben megfőzöm (ha könnyen belemegy a villa a karfiol vastagabb szárába, akkor megfőtt), leszűröm, kicsit hűlni hagyom. A karfiolt lisztbe, tojásba legvégül zsemlemorzsába… Tovább »

Hűsítő tortácska

Most egy gyors sütés nélküli hűsítő túrós tortácskát készítettem. A málna csak díszítés. Hűsítő tortácska Hozzávalók: 1cs babapiskóta, kb. 1dl tej, díszítéshez gyümölcs és csoki reszelék                       Krém I: 50 dkg házi túró,5dl tej, 1 vaníliás pudingpor, 2 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja,4 evőkanál cukor                       Krém II: 5 dl tej, 1 csoki pudingpor,3… Tovább »

Gyümölcsös kavalkád

Mivel már közeleg a vége a meggy és a cseresznye szezonnak még egy gyors pitét készítettem. Gyümölcsös kavalkád Hozzávalók: 25 dkg liszt,1 sütőpor, 2 tojás, 2,5 dl tej,15 dkg cukor, 1 dl olaj, 15 dkg dió, 35 dkg cseresznye, 35 dkg meggy Elkészítése: A gyümölcsöket kimagozzuk, a diót durvára vágjuk. A tojást összekeverjük a cukorral,… Tovább »

Zöldbab leves Kata módra

Termett a kertemben zöldbab, de a termés kétfajta lett sárga és zöld, így a leves is színesebb lett. Zöldbab leves Kata módra Hozzávalók: 50 dkg zöldbab, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kis tejföl, 1 púpos evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj, só, pirospaprika, 1 evőkanál ecet, 10 db édesítő tabletta Elkészítése: Felteszek egy lábasba 2,5 liter… Tovább »

Magozott meggybefőtt

Meggyet raktam el télire cukor nélkül. Magozott meggybefőtt      Elkészítése: A meggyet kimagoztam, az üvegeket kimostam, belerakosgattam a magozott meggyet, dobtam a tetejére 4 szem édesítőtablettát (7 dl üveg) és egy késhegynyi szalicilt üvegenként. Előveszek egy lábast (van, egy régi lábasom mindig ebbe dunsztolok) alulra teszek újságpapírt (nem színeset) belerakom, az üvegeket felöntöm vízzel,… Tovább »

Burgonyasaláta Kata módra

Itt a szezonja az újburgonyának én készítettem egy könnyű burgonyasalátát, kiváló vacsora. Burgonyasaláta Kata módra Hozzávalók: 50 dkg újburgonya,2 tojás, 1 kis fej lilahagyma, só, bors, 250g tejföl vagy natúr joghurt, 2-3 evőkanál majonéz Elkészítése: Az újburgonyát sós vízben héjastól megfőzzük, a 2 tojást szintén megfőzzük, a lilahagymát megpucoljuk és összevágjuk.   Ha a burgonya és… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!